Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Θλιβερή πρωτιά στις φωτιές για την Ηλεία


Πηγή...https://www.protinews.gr/

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας

Θλιβερή πρωτιά στις φωτιές για την Ηλεία

Ι
ΟΥΛΙΟΣ 27, 2018 08:45 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου



Μπορεί να πέρασαν έντεκα χρόνια από τις φονικές φωτιές του 2007 στην Ηλεία ωστόσο όλα δείχνουν πως ως λαός δεν μάθαμε τίποτα από το πάθημα μας αυτό. Έντεκα χρόνια μετά και η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται με κάποιες βέβαια διαφορές. Η ανατολική Αττική στις φλόγες και περισσότεροι από 83 συνάνθρωποι μας βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την πύρινη
λαίλαπα… Στο νου των Ηλείων γυρίζουν οι εικόνες της Αρτέμιδας, εκεί στην μοιραία στροφή όπου έχασαν την ζωή τους οι δικοί μας άνθρωποι.   
Η τραγωδία της Αττικής έρχεται ωστόσο να «χτυπήσει» καμπανάκια στην Ηλεία σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη που θα πρέπει όλοι να δείξουμε στους πυρόπληκτους αλλά κυρίως να δούμε το πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε αντίστοιχα φαινόμενα με εκείνα που βιώσαμε στο παρελθόν.
Τα ερωτήματα που γεννούνται μετά την καταστροφή στην ανατολική Αττική είναι απλά:
  • Τι θα γινόταν εάν μία αντίστοιχη πυρκαγιά ξεσπούσε και πάλι της Ηλεία;
  • Πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε στο να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;
  • Και τελικά τι έχουμε μάθει εμείς οι ίδιοι από το δικό μας πάθημα;


Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Πυροσβεστική ο Νομός Ηλείας κατέχει την πρωτιά όσο αφορά τις αγροτοδασικές πυρκαγιές σε επί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν αναρτηθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας η Ηλεία ανακρίθηκε για το 2017 «πρωταθλήτρια» καθώς σημειώθηκαν 797 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Όσο για την δεύτερη θέση… την παραχωρήσαμε στο Νομό Λάρισας όπου σημειώθηκαν 701 πυρκαγιές.
Τα στοιχεία ωστόσο από το 2007 έως το 2017 έρχονται να αποκαλύψουν ότι από το πάθημα των φονικών πυρκαγιών κανένα μάθημα δεν πήραμε. Σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Ηλεία από το 2007 έως το 2017 κατέχει την πρώτη θέση σε αριθμό συμβάντων με εξαίρεση το 2009 που τα πρωτεία σε επίπεδο περιφέρειας «κέρδισε» η Αιτωλοακαρνανία . Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα η Ηλεία τα τελευταία χρόνια κατακτά μία από τις πρώτες θέσεις σε αριθμό συμβάντων σε ολόκληρη την χώρα.
Ειδικότερα το 2007 (χρονιά φονικών πυρκαγιών) στην Ηλεία σημειώθηκαν 659 αγροτοδασικές πυρκαγιές, το 2008 καταγράφτηκαν 647, το 2009 ο αριθμός μειώθηκε και κατεγράφησαν μόλις 346, το 2010 ο αριθμός των πυρκαγιών έφτασε τις 518, το 2011 καταγράψαμε «ρεκόρ» πυρκαγιών με 829 φωτιές, το 2012 ο αριθμός έφτασε τις 632, το 2013 σημειώθηκαν 541 πυρκαγιές, το 2014 σημειώθηκαν 393 φωτιές. Μία από τις «καλύτερες» χρονιές με ελάχιστα συμβάντα για όλη τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν το 2015 όπου σε σύνολο 89 συμβάντων στην Ηλεία σημειώθηκαν 42 πυρκαγιές. Στον αντίποδα το 2016 οι φωτιές είχαν την τιμητικής τους αφού στην Ηλεία σημειώθηκαν 503 συμβάντα ενώ το 2017 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημειώθηκαν 1818 συμβάντα εκ των οποίων τα 797 στην Ηλεία. 

Πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε
Η «Πρώτη» επικοινώνησε με τους επτά δημάρχους της Ηλείας και τους εκπροσώπους της Πολιτικής Προστασίας των δήμων θέτοντας τους το ερώτημα για το πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις αντίστοιχες με εκείνες του 2007 ή με αυτές που σημειώθηκαν πριν από λίγες μέρες στην Αττική. Ένα ερώτημα που πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να απαντήσει, αφού όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος…

Πανταζής Χρονόπουλος- εκλεγμένος δήμαρχος Ζαχάρως
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό μας δείχνει ότι δεν διδάχτηκε ούτε ο λαός ούτε εκείνοι που ασκούν εξουσία. Αρχικά καθ’ ύλην αρμόδιος για την πυρόσβεση είναι η Πυροσβεστική. Στην δίκη που έγινε και καταδικάστηκα κι εγώ κι ο Νομάρχης και έναν άμοιρος πυροφύλακας με 420 χρόνια φυλακή. Ο Αρχηγός της πυροσβεστικής που ήταν εδώ και συντόνιζε τις δυνάμεις της πυρόσβεσης αθωώθηκε.  Από το 2007 έως και σήμερα στο δήμο Ζαχάρως και στα σχολεία αυτού δεν έγινε καμία διαπαιδαγώγηση προκειμένου να γνωρίζουν το τι θα πρέπει να κάνουν όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα φαινόμενο από φωτιά ή μία πλημμύρα. Εμείς θρηνήσαμε θύματα. Δυστυχώς οι πολιτικοί και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι στο απυρόβλητο. Κι εγώ που καταδικάστηκα τι έκανα; Μπούκαρα στην φωτιά για να σώσω ανθρώπους. Το αποτέλεσμα, με φωνάζουν μερικοί καταδικασμένο. Πλήρωσα 50.000€ και μας έβαλε και η καθ ύλην αρμόδια  αρχή για την κατάσβεση,  η πυροσβεστική πρόστιμο από 35.000 ευρώ. Όταν είδαμε τον υπαρχηγό, μας είπε πως αυτά προβλέπει ο Νόμος. Τι να συντονίσεις στην πύρινη λαίλαπα;  Σήμερα έρχομαι να δικαιολογήσω τον Ψινάκη που δεν εμφανίστηκε πουθενά. Εάν υπάρξει αντίστοιχη φωτιά με εκείνη του 2007 σήμερα θα έχουμε τα ίδια ίσως και χειρότερα αποτελέσματα. Μετά την φωτιά του 2007 η βλάστηση είναι πάρα πολύ πυκνή. Δεν έρχονται καν να καθαρίσουν για παράδειγμα τον Καϊάφα. Είχα κάνει μελέτη το 2009 για να φτιάξουμε αυτόματη πυρόσβεση στα δάση Καϊάφα, Κακόβατου, Νεοχώριου και στο Γιαννιτσοχώρι. Τα χρήματα θα δίνονταν από την Ε.Ε.. Η μελέτη εγκρίθηκε αλλά μας πέταξαν έξω γιατί ήμουν εγώ δήμαρχος και αυτό που πληρώνω ακόμα είναι το θέμα των φωτιών. Η φωτιά όπως εκδηλώθηκε τότε δεν μπορούσε να σβήσει ούτε με 1000 αεροπλάνα. Βρήκαν εμένα  και την πληρώνω εγώ ενώ θα έπρεπε να πω ότι ευθύνες έχει η τότε κυβέρνηση».


Γαβρίλης Λιατσής- δήμαρχος Πύργου  
Ευχόμαστε να μην δοκιμαστούμε ποτέ
«Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου είναι από τις καλύτερες οργανωμένες όπως μας έχουν πει. Όμως οι πυρκαγιές και οι φυσικές καταστροφές εκ του αποτελέσματος δείχνουν ποιος είναι καλά οργανωμένος και ποιος δεν είναι οργανωμένος. Άρα η εκτίμηση η δική μου είναι καθαρά υποκειμενική. Ευχόμαστε να μην δοκιμαστούμε ποτέ. Ευχόμαστε αυτές οι δοκιμασίες που έχει υποστεί η πόλη μας, με τους σεισμούς, τις φωτιές κτλ να μην επαναληφθούν και να μην χρειαστεί να αποδειχτεί το πόσο καλά οργανωμένοι είμαστε» .

Ανδρέας Σκαρτσιάρτης – Αντιδήμαρχος Πύργου
Σε θέσεις μάχης
« Έχουμε ήδη στείλει έγγραφο προς το τμήμα  πολιτικής προστασίας με το οποίο γνωστοποιούμε ότι το προσωπικό που υπάγεται στην Πολιτική προστασία, θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγοί, χειριστές, υπάλληλοι και Προϊστάμενοι Διευθύνσεων, θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους στο κτίριο της Διεύθυνσης τεχνικών Υπηρεσιών και σε κάθε τηλεφωνική κλήση να ενεργήσουν ακλουθώντας τις υποδείξεις της Υπηρεσίας…»

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Δήμαρχος Αμαλιάδας
Επαγρυπνούμε για να μην έχουμε θύματα
«Έχουμε κακό προηγούμενο από τις φωτιές του 2007. Γι αυτό με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου συγκαλούμε  Σ.Τ.Ο.  και είναι όλοι όσοι πρέπει να παρευρίσκονται. Έχουμε τονίσει τα προληπτικά μέτρα για να μην έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές. Κάλεσα όλους τους προέδρους και τους επεσήμανα τους κινδύνους και πόσο βασικό ρόλο παίζει η πρόληψη και το πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες στιγμές από την έναρξη της πυρκαγιάς. Όλοι έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο που λέγετε τρακτέρ με ραντιστικό στο πίσω μέρος που μπορούν να πάνε εκεί που ούτε τα οχήματα πυρόσβεσης δεν μπορούν να φτάσουν και να επέμβουν. Στείλαμε έγγραφα σε όλους τους εργολάβους που συνεργάζονται με το δήμο μας για τα μηχανήματα έργων και υδροφόρες σε περίπτωση φωτιάς. Όταν έχουμε φωτιά όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο. Ειδοποιήσαμε όλους όσους έχουν οικόπεδα ότι πρέπει να τα καθαρίσουν και ζητήσαμε να μην βγάζουν κλαδέματα εάν δεν ειδοποιούν τον δήμο. Εμείς δοκιμαστήκαμε και το 2007 και πέρσι από τη φωτιά που ξεκίνησε από την Μπουμπούνα έναν οικισμό της κοινότητας Κρυονερίου και επεκτάθηκε στο Γεράκι κι από εκεί στο Περιστέρι. Έγιναν χειρουργικές κινήσεις άμεσης επέμβασης. Εάν δεν αντιδράσεις τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά δεν μαζεύεται η φωτιά. Πέρσι εκκενώσαμε το Περιστέρι. Το ίδιο έγινε και το 2007 κι αυτό για να μην θρηνήσουμε θύματα. Προσπαθούμε, επαγρυπνούμε γιατί η πρώτη στιγμή είναι καθοριστικής σημασίας. Έχουμε πει ότι θα χτυπάει η καμπάνα από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς όπως γινόταν παλιά. Δεν είναι θέμα μόνο της πολιτείας είναι θέμα και δικό μας… με ότι μέσα μπορεί ο κάθε ένας, θα πρέπει να βοηθήσει. Εύχομαι να μην έχουμε καταστροφικές πυρκαγιές και να επαγρυπνούμε»


Σάκης Μπαλιούκος- Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων  
Μας φοβίζουν τα γεγονότα της Αττικής
Παρακολουθούμε με τρόμο τα γεγονότα στην ανατολική Αττική και σκεφτόμαστε με αγάπη τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και στα πρόσωπα τους βλέπουμε τα πρόσωπα των δημοτών μας και ότι είχαμε υποστεί το μαύρο καλοκαίρι του 2007. Ο δήμος μας συνεχίζει την προσπάθεια καθαρισμού και συντήρησης του αγροτοδασικού δικτύου, των οικισμών και γενικά προβαίνει σε πράξεις που τον κάνουν περισσότερο έτοιμο για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Τα γεγονότα της Αττικής μας φοβίζουν και αποδεικνύουν πως όσο κι αν έχεις προετοιμαστεί, η ένταση του γεγονότος, ο κεντρικός σχεδιασμός της πολιτείας και ο αριθμός των περιστατικών θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της προετοιμασίας σου. Γι αυτό όλοι μαζί, φορείς προλήψεις, φορείς καταστολής και πολίτες να εντείνουμε την προσπάθεια και την προσοχή μας για να μην ζήσουμε παρόμοια γεγονότα».

Ναμπιλ Μοράντ- δήμαρχος Ανδραβίδας –Κυλλήνης
Προσπαθούμε για το καλύτερο
«Στο δήμο μας έχουμε μεγάλες δασικές εκτάσεις. Βάσει των δυνατοτήτων μας και των χρηματοδοτήσεων που μας παρέχει το κράτος, κάνουμε δράσεις για την πυροπροστασία – πρόληψη. Επίσης κάνουμε καθαρισμούς σε δρόμους και οικόπεδα αν και δυστυχώς τα χρήματα είναι ελάχιστα. Έχουμε την τύχη, στο δήμο μας να υπάρχει η πυροσβεστική των Λεχαινών για άμεση επέμβαση. Προσπαθούμε όλοι οι δρόμοι μας να έχουν βατότητα να μπορούν να περνούν τα οχήματα. Έχουμε πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων. Το Σ.Τ.Ο. συνεδριάζει και έχει μία καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δίπλα μας έχουμε και το αεροδρόμιο Ανδραβίδας όπου σταθμεύουν το Canadair και το ελικόπτερο Ericsson. Αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει.  Θέλω να κάνω έκκληση στους δημότες μου να καθαρίσουν τα ιδιωτικά οικόπεδα τους, καθώς η φωτιά μπορεί να ξεκινήσει από κάτι ασήμαντο αλλά μπορεί να γίνει εξελίχθη σε μία μεγάλη πυρκαγιά και να κινδυνέψει κόσμος. Οι περισσότεροι πολίτες περιμένουν από την πυροσβεστική να δράσει, αλλά η φωτιά είναι υπόθεση όλων μας».

Παναγιώτης Θανόπουλος- αντιδήμαρχος Πηνειού
Η πρόληψη υπόθεση όλων
«Οι ενέργειες που γίνονται στο Σ.Τ.Ο. από μόνες τους δεν αρκούν. Είμαστε σε ετοιμότητα καθ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και προχωράμε σε καθαρισμούς  στα πρανή των δασών ενώ προσπαθούμε να συντηρούμε σε καλή κατάσταση όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου να υπάρχει προσβασιμότητα, παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται δεν επαρκούν. Ο κόσμος ενημερώνεται συνέχεια μέσω των προέδρων. Σχέδια διαφυγής υπάρχουν και λόγω της εμπειρίας  που διαθέτουμε βρισκόμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες κυρίως όμως με την τεχνική υπηρεσία που μας βοηθά σημαντικά στο έργο μας. Είχαμε την ατυχία να σταματήσει την δράση της η πρώτη εθελοντική ομάδα του δήμου που είχε δημιουργηθεί αλλά έχουμε την τύχη να έχει συστηθεί μία νέα εθελοντική ομάδα «Εθελοντική Ομάδα Πηνειός» η οποία στηρίζει σημαντικά τις προσπάθειες μας. Έχουμε άριστη συνεργασία τόσο με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας όσο και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών. Το μεγάλο μας πρόβλημα ωστόσο είναι ότι μένουν ακαθάριστοι χώροι των οποίων την ευθύνη έχει ο ΓΟΕΒ και ο ΤΟΕΒ. Αυτό όμως που όλοι καλούνται να κατανοήσουν είναι πως η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας και η κρίση δεν είναι λόγος για να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή ή την περιουσία μας».


Γιώργος Καρανικολός – υπεύθυνος πολιτικής προστασίας δήμο Αρχαίας Ολυμπίας
Έτοιμοι να εφαρμόσουμε το μνημόνιο Ξενοκράτης
«Σύγκριση του τι έγινε το 2007 στην Ηλεία και του τι έγινε τώρα στην Αττική δεν μπορεί να υπάρξει.  Όσο αφορά την αντιμετώπιση ο δήμος  Αρχαίας Ολυμπίας διαθέτει επτά (7) Πυροσβεστικό Οχήματα (5 περιπολικά, ένα 5τονο και ένα 3τονο). Σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς ανάλογα την ένταση την ισχύ και την επικινδυνότητα μπορούμε να δράσουμε, από τη στιγμή που τα οχήματα μας είναι πλήρως επανδρωμένα και εξοπλισμένα. Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας εκτός από το προσωπικό που στελεχώνει την Πολιτική προστασία έχει και μία ενεργότατη ομάδα εθελοντική προστασία. Όταν έχουμε δείκτη επικινδυνότητας από 3 και πάνω η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή. Εμείς έχουμε και μηχανικό εξοπλισμός και ανθρώπους εθελοντικής ομάδας. Αυτό όμως που πρέπει να πούμε είναι ότι λαμβάνουμε εντολές από την πυροσβεστική. Υπάρχει σχέδιο βάση του οποίου γνωρίζουμε το πώς θα κινηθούν οι δυνάμεις μας. Σε περίπτωση πυρκαγιάς τίθεται σε εφαρμογή το μνημόνιο Ξενοκράτης το οποίο αναθεωρήθηκε πρόσφατα. Όταν λοιπόν υπάρχει βαθμός επικινδυνότητας ενημερώνουμε μία μέρα πριν τους προέδρους όλων των κοινοτήτων προκειμένου και οι ίδιοι με την σειρά τους να ενημερώσουν τους πολίτες. Στον Ξενοκράτη ορίζεται ο χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση ανάγκης. Την εκκένωση μία κοινότητας την ζητά ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων από τον δήμαρχο της εκάστοτε περιοχής και ο δήμαρχος είναι εκείνος που θα πρέπει να δώσει εντολή εκκένωσης προκειμένου ένα όχημα να βγει και να ενημερώσει για την συγκέντρωση του κόσμου σε συγκεκριμένο χώρο. Αυτό ορίζει ο Ξενοκράτης και αυτό θα εφαρμόσουμε σε περίπτωση ανάγκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου