Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Τι είδαμε, τι ζήσαμε στην Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα την χρονιά που πέρασε - Οι μεγάλες στιγμές, οι μεγάλες απώλειες



Πηγή..http://tempo24.news/

Τι είδαμε, τι ζήσαμε στην Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα την χρονιά που πέρασε - Οι μεγάλες στιγμές, οι μεγάλες απώλειες

Το 2018 εγκατέλειψε τα …εγκόσμια, αφήνοντας πίσω του υπόλοιπα από νίκες, ήττες και εκκρεμότητες. Χρονιά κατακτήσεων αλλά και απωλειών, δραματικών εξελίξεων αλλά και αίσιας έκβασης στην πορεία αιτημάτων χρόνων, η χρονιά που έφυγε άφησε για την Πάτρα, τη Δυτική Ελλάδα και τα γειτονικά Ιόνια, μια γεύση γλυκόπικρη σαν αυτή που έχει η ζωή.
Μα μήπως και το 2018 ζωή δεν ήταν; Ένας χρόνος από τη ζωή μας.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

1/1: Το ξημέρωμα του 2018 βρήκε την Πάτρα συγκλονισμένη από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του 20χρονου Αλκίνοου Βαρσάκη γιου της πατρινής εμπόρου Μαρίζας Καπετανάκη και εγγονού του πρώην προέδρου του Αυτοκινητοδρομίου Αχαΐας Μάρκου Καπετανάκη που έφυγε λίγες ώρες πριν μπει ο νέος χρόνος. Η είδηση του θανάτου του διαδόθηκε στην πόλη το πρωί της επομένης.
8/1: Η 44χρονη χήρα, μητέρα τριών παιδιών, Ειρήνη Λαγούδη βρέθηκε νεκρή το μεσημέρι της Δευτέρας, 8 Ιανουαρίου μέσα στο αυτοκίνητό της, σε απόμερο σημείο, στη θέση Μυρτιά, στην ευρύτερη περιοχή του Θέρμου της Τριχωνίδας. Η Λαγούδη βρέθηκε νεκρή στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της και είχε εγκαύματα στο σώμα της, κυρίως στα χέρια. Αυτοκτόνησε ή κάποιοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητό της και την σκότωσαν; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν εδώ και έναν χρόνο να απαντήσουν αστυνομικοί και ειδικοί εμπειρογνώμονες, χωρίς ακόμα να έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
14/1 Έσβησε στις 14 Ιανουαρίου στα 59 του χρόνια στις Άνδεις, ο καθηγητής της νευροχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Ρίου, Δημήτρης Κωνσταντίνου. Είχε πάει για ορειβασία στις Άνδεις όταν σε υψόμετρο περίπου 6.800 μέτρων, στην τοποθεσία που ονομάζεται “Φιλό ντε Γκουανάκο, όπου το οξυγόνο είναι ελάχιστο, ένιωσε αδιαθεσία και λιποθύμησε ενώ λίγο αργότερα έσβησε από ανακοπή. Η σορός του έμεινε για μεγάλο διάστημα στο βουνό ενώ ακολούθησε ένας γραφειοκρατικός μαραθώνιος που καθυστέρησε δραματικά την ανακομιδή στην Ελλάδα
16/1: Κατέληξε, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών "Άγιος Ανδρέας", ο ιδρυτής και εκδότης της ιστορικής Πατρινής εφημερίδας "Η ΓΝΩΜΗ" Χρήστος Χριστόπουλος.
Ο εκλιπών, όλα αυτά τα χρόνια επέδειξε ήθος και δημοσιογραφική δεοντολογία. Ηταν στήριγμα για τους εργαζόμενους ακόμη και στις δύσκολες ώρες για τον περιφερειακό Τύπο.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
5- 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Πραγματοποιείται στην Πάτρα το 9ο Περιφερειακό Συνέδριο στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής στρατηγικής 2021», παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πλήθους υπουργών. Σκοπός του Συνεδρίου η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης.
8/1: Ο δήμος γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με συναυλία του Γιώργου Βελισσάρη στο Νότιο Πάρκο κοντά στον Φάρο της Πάτρας. Ήταν η συναυλία της χρονιάς, υπό την έννοια ότι χύθηκε πολύ… μελάνι στα ΜΜΕ και ακολούθησαν άπειρες κόντρες στο διαδίκτυο.
18/1: Μακράν το καλύτερο πλήρωμα του καρναβαλιού του 2018, το 94 Στην κορυφή αυτή τη φορά της παρέλασης, τα παιδιά του 94, μαζί με τα... παιδιά τους κατάφεραν με ένα «Ρέκβιεμ» να ψάλλουν τη χαρά της ζωής αποθεώνοντας το εφήμερο, μέσα από τον ύμνο της θνητότητας, αποδεικνύοντας ότι το καρναβάλι της πόλης μπορεί να είναι και κάτι άλλο, κάτι πολύ πιο σημαντικό από ένα ανούσιο τρεχαλητό υφασμάτων και χρωμάτων.
Μάρτιος
15/1: Το δικαστήριο παρά τις ακρότητες ακροδεξιού και ρατσιστικού χαραχτήρα του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου αθώωσε τον ιεράρχη, μετά την πρόταση της εισαγγελέα της έδρας για απαλλαγή. Κατά τη διάρκεια της δίκης για δημόσια υποκίνηση μίσους ή βίας μετά από μήνυση οκτώ εκπροσώπων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, ο μητροπολίτης εμφανίστηκε λάβρος κατά της ιεραρχίας που «πρόδωσε την ορθοδοξία» κατά των πολιτικών και φυσικά των ομοφυλόφιλων.
«Το φτύστε τους είναι το λιγότερο. Αν είχα όπλο και μπορούσα από το νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε», είπε. «Όσους μιλούν γι' αγάπη, τους λέω αγαπούληδες» είπε.
15/3 Επέστρεψε μετά από δύο μήνες «ομηρίας» του στην Αργεντική ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος, οδηγός της αποστολής στην οποία έχασε τη ζωή του ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, καθώς λοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας της Μεντόζα και σύμφωνα με το επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα, ο αιφνίδιος θάνατος του γιατρού οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή
21/3 Σοκ και θλίψη προκάλεσε στην κοινωνία της Πάτρας ο θάνατος του Νώντα Μακρή μόλις στα 51 του χρόνια. Ήταν ιδιοκτήτης ενός από τα πια ιστορικά και κεντρικά στέκια της Πάτρας του "City" της Πλατείας Γεωργίου.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
1/4: Αδιαμφισβήτητα οι πρωταγωνίστριες της άνοιξης του 2018 ήταν οι μέδουσες. Έγιναν για αυτές συσκέψεις επί συσκέψεων, ακόμη και στο Υπουργείο, αναστάτωσαν καταστηματάρχες, πολίτες και φορείς, έγιναν αιτία για προμήθεια ειδικών διχτυών και τελικά δεν… ήρθαν.
21/4: Ασύλληπτη μεσημέρι του Σαββάτου στη Φωκίδα με τη συντριβή ενός διθέσιου αεροσκάφουςστην περιοχή Σκάλωμα, στο 72ο χιλιόμετρο της Εθνική οδού Ναυπάκτου – Ιτέας. Τραγικό θάνατο βρήκαν και οι δύο επιβαίνοντες από την Πάτρα, ο απόστρατος σμήναρχος, Τάσος Σταματάκης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην 338 Μοίρα στην Ανδραβίδα στα Φάντομ και ο επιχειρηματίας Δημοσθένης Σεραφειμίδης που δραστηριοποιείτο στο χώρο των ηλεκτρονικών στο Φαραί Αχαΐας.
ΜΑΙΟΣ
4/5: Μια βραδινή συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην Πάτρα, καταλήγει στη δολοφονία ενός νεαρού μετανάστη. Οπτικό υλικό έδειχνε δείχνει τον –κατ’ άλλους 20χρονο και κατ’ άλλους 17 χρόνων- νεαρό να δέχεται σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού από πυροβολισμό που έριξε άτομο της ίδιας ομάδας αλλοδαπών το οποίο όπως φαινόταν άλλον σημάδευε και άλλον πέτυχε!
Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν οι μετανάστες που ζούσαν στο εργοστάσιο της ΑΒΕΞ επιτέθηκαν στους μετανάστες που διέμεναν στου Λαδόπουλου σε συνέχεια της μεσημεριανής αναστάτωσης που δημιούργησε βεντέτα.
15/5: Στις 5.30 τα ξημερώματα πάνω από 350 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και διμοιρίες ΜΑΤ, περικύκλωσαν τις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις «ΑΒΕΞ» και «Λαδόπουλου» και, αιφνιδιάζοντας τους μετανάστες, τους ζήτησαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία, που είχαν μισθωθεί για τη μεταφορά τους. Επειτα από περίπου τέσσερις ώρες είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της απομάκρυνσης και μεταφοράς των 611 ατόμων σε δομές φιλοξενίας εκτός Αχαΐας.
20/5 Στα Καλάβρυτα, κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας στην οποία έπαιρναν μέρος και ανεμποτεριστές, άφησε την τελευταία του πνοή ο ηθοποιός Ηλίας Πετροπουλέας σε ηλικία 72 ετών.
ΙΟΥΝΙΟΣ
11/6: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών μετά από ανακοπή ο Ηλίας Παυλίδης. Ο πολύ γνωστός έμπορος και συνδικαλιστής πάλευε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον καρκίνο. Ο Ηλίας Παυλίδης είχε διατελέσει πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων ενώ ήταν για πολλά χρόνια ισχυρό στέλεχος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας και ήταν μπροστάρης στις διεκδικήσεις των συναδέλφων του.
16/6: Σε διαμέρισμα του Αλίμου εντοπίστηκε και συνελήφθη ο περιβόητος Αρτέμης Σώρρας. Αναζητείτο από τον Μάρτιο του 2017, όταν και είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης. Προκειμένου να μην γίνεται αντιληπτός είχε αφήσει μακρυά μαλλιά και γένια, ενώ σε κάποια φάση κυκλοφορούσε σαν… παπάς.
ΙΟΥΛΙΟΣ
10/7: Με την τροπολογία 1663/134 που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και ψηφίστηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου αποδίδεται από το ελληνικό Δημόσιο στον Δήμο Πατρέων για 99 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα η χερσαία ζώνη του λιμανιού της Πάτρας, ενώ δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης κτιρίων και υποδομών που βρίσκονται μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, τα οποία είχαν κατασκευαστεί μέχρι τις 28/7/2011 μη νομίμως από φορείς του Δημοσίου.
15/7: Έφυγε από τη ζωή η συγγραφέας και υπεύθυνη βιβλιοπωλείων και εκδόσεων σε Πάτρα και Αθήνα, Νέλλυ Βουτσινά. Η Νέλλυ δεν κατάφερε να βγει νικήτρια στη μάχη που έδωσε με χρόνια ασθένεια και έσβησε μόλις στα 50 της χρόνια.
16/7: Η 88χρονη Φούλα Παπανδρέου, συμπεθέρα του Κωστή Στεφανόπουλου και σύζυγος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, άλλοτε προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, βρέθηκε στραγγαλισμένη στο διαμέρισμά της στην οδό Γούναρη στην Πάτρα Το πτώμα της βρέθηκε στις 15:10 αφού είχε προηγηθεί η μεταφορά από σούπερ μάρκετ προϊόντων, τα οποία είχε παραγγείλει τηλεφωνικά πριν από λίγα λεπτά, χωρίς όμως ποτέ να τα παραλάβει καθώς όταν χτύπησε το κουδούνι ο υπάλληλος, η άτυχη γυναίκα δεν άνοιξε την πόρτα. Προφανώς ήταν ήδη νεκρή. Είχε ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους της.
24/7 Πατρινοί διασώστες του Ερυθρού Σταυρού βρήκαν απανθρακωμένους 26 ανθρώπους σε ένα οικόπεδο στην Αργυρή Ακτή, στο Μάτι, λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα. Ο τεράστιες φλόγες από τα πεύκα και ο πυκνός καπνός κατέστησαν αδύνατη τη διαφυγή και εγκλωβίστηκαν στο χωράφι. Σύμφωνα με τους κάτοικους της περιοχής, οι άνθρωποι που εντοπίστηκαν νεκροί στο χωράφι ανέβαιναν με τα ΙΧ τους την οδό Δημοκρατίας ψάχνοντας διέξοδο προς την Μαραθώνος. Όταν εγκλωβίστηκαν και η φωτιά τους πλησίαζε, εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου και προσπάθησαν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα. Φτάνοντας όμως στο οικόπεδο παγιδεύτηκαν.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
5/8 Ο Πατρινός αντιστράτηγος Άρης Ανδρικόπουλος είναι ο νέος επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) στις 5 Αυγούστου. Οι πολλοί Πατρινοί του φίλοι κάνουν λόγο για δικαίωση μιας μακράς και σημαντικής διαδρομής
21/8 Την Ιθάκη επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για το διάγγελμα τη; Ιστορικής, όπως τη ημέρας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ο πρωθυπουργός παραλλήλισε την πορεία της χώρας με την Οδύσσεια και τόνισε ότι νέες μάχες είναι μπροστά μας. Το διάγγελμα του πρωθυπουργού έβριθε συμβολισμών για τα μνημονιακά χρόνια, με υπενθύμιση των μέτρων που ελήφθησαν και διαβεβαίωση πως δε θα ξεχαστούν οι αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια («Δε θα γίνουμε λωτοφάγοι» είπε χαρακτηριστικά).
22/8 Ο Γιάννης Χριστόπουλος, επί σειρά ετών πρόεδρος του Ορφέα Πατρών, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών σκορπίζοντας θλίψη στην Πάτρα και ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ήταν ένας εξαιρετικός τενόρος, ενώ εργαζόταν ως υπάλληλος του Τελωνείου, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
4/9 Σοκ προκάλεσε στην Πάτρα η είδηση του θανάτου της Ντούλης Δημητροπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στην Πάργα, όπου ήταν σε διακοπές. Απέραντη ήταν η θλίψη για τους φίλους τους αλλά και στους συνοδοιπόρους της στο καρναβάλι στο οποίο άφησε τη σφραγίδα της και στο Καρναβαλικό Κομιτάτο, με το οποίο συνεργαζόταν στενά για τα κοστούμια και σκηνικά των παραστάσεών του.
Η Ντούλη Δημητροπούλου ήταν ένα άτομο με ανησυχίες και πολλά ταλέντα. Έργα της είχαμε δει σε πολλές εκθέσεις αλλά και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις.
13/9 Αναστάτωση προκλήθηκε όταν στην φημισμένη Ναυάγιο της Ζακύνθου, σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα βράχοι και πέτρες να καταλήξουν στην ακτή και στη θάλασσα. Από την πτώση των βράχων τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ενώ στις αρμόδιες Αρχές σήμανε συναγερμός και για τυχόν αγνοούμενους. Στην περιοχή βρίσκονταν τρεις βάρκες οι οποίες αναποδογύρισαν, γεγονός που προκάλεσε φόβους για αγνοούμενους.
Ωστόσο από την καταμέτρηση των επιβαινόντων στα τουριστικά σκάφη δεν προέκυψε αγνοούμενος.
22/9 Η μίνι περιμετρική της Πάτρας έγινε πραγματικότητα μετά από χρόνια εμπλοκών και από αυτήν πέρασαν τα πρώτα αυτοκίνητα από τα Ταμπάχανα στον κόμβο Κουρτέση και αντίστροφα μέσα σε λίγα λεπτά, αποφορτίζοντας την κυκλοφορία της πόλης, αλλά και την περιοχή του Δασυλλίου η οποία «σήκωνε» ένα μεγάλο κομμάτι του φόρτου της κυκλοφορίας όσων επιθυμούσαν να παρακάμψουν το κέντρο. Το έργο εγκαινιάστηκε με μια βραδινή εκδήλωση μετά μουσικής στις 21 του Σεπτέμβρη παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση ενώ το έργο παραδόθηκε στην κυκλοφορία στις 22 του μήνα,
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
26/10 Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, 6,8 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο σημειώθηκε τα ξημερώματα στη 01:54, στον υποθαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά Ζακύνθου.
Ο σεισμός, ο οποίος σήκωσε στο πόδι του πολίτες της Πάτρας έγινε αισθητός και σε πολύ πιο μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή και στον Τάραντα της Ιταλίας (437χλμ. μακριά από το επίκεντρο), καθώς και στο Δυρράχιο της Αλβανίας (432χλμ. από το επίκεντρο).
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
22/11 Οργή προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Πάτρας να ρίξει στα μαλακά τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Αμερικανού Μπακάρι Χέντερσον στη Ζάκυνθο. Ο 22χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια από μια ομάδα Σέρβων κυρίως, όταν τον είδαν να συνομιλεί με μία Σέρβα σερβιτόρα σε ένα μπαρ στο Λαγανά της Ζακύνθου τον Ιούλιο του 2017. Μετά την καταδίκη, ο πατέρας του 22χρονου Φιλ Χέντερσον δήλωσε στο CBS News πως «η ζωή ενός ανθρώπου εδώ στην Ελλάδα δεν αξίζει τίποτα».
Ένοχοι κρίθηκαν οι έξι από τους εννέα κατηγορούμενους..
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
4/12: Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ο πρώην εκδότης της εφημερίδας "Πελοπόννησος" Σπύρος Δούκας.
Από το 1986 ως το 2011 είχε την ευθύνη της έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας μαζί με την σύζυγό του Νανά .
Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων. Διατέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
11/12 Μια είδηση- γροθιά για τα κοινωνικά μας αντανακλαστικά. Έφυγε από την ζωή ο Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος, ο άστεγος της Πάτρας,γνωστός στους Πατρινούς, στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά και στο ΕΚΑΒ. Κυκλοφορούσε κρατώντας σακούλες, μερικές φορές τις φορούσε και σαν παπούτσια ενώ βρισκόταν σε λιπόθυμη κατάσταση σε εισόδους πολυκατοικιών και πεζοδρόμια. Έσβησε αβοήθητος, όπως έζησε.
Γ. Κοντογεωργοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου